Heiligdomsvaart 2018

Van 24 mei tot en met 3 juni stond Maastricht in het teken van de Heiligdomsvaart.

 

Omdat wij in ons vaandel de patroonheilige van de stad Maastricht mogen dragen, betekende dit een drukke periode voor de fanfare. Druk, met de nadruk op plezier, samen muziek maken en samen lachen.

 

De heiligdomsvaart begon voor ons met veel repeteren. De verwachting was dat de Heiligdomsvaart veel mensen uit all windstreken rondom Maastricht naar de stad zou trekken, dus we besloten dat we ons van onze beste kant gingen laten zien. Als klap op de vuurpijl zouden we een nieuwe processiemars ten gehore brengen. Mi Amagura werd gekozen door de muziekcommissie. Een moeilijke mars om te spelen, laat staan om te spelen en er gelijktijdig (in de maat) op te lopen. Onder de bezielende leiding van onze dirigent Corné van der Meulen werd de mars ingestudeerd.

 

Kosten noch moeite werden bespaard en zelfs het MECC werd op een vrijdagavond afgehuurd zodat we voldoende ruimte hadden om te kunnen exerceren. Tijdens deze exercitie bleek dat het lopen en spelen niet iedereen even gemakkelijk verging. Na een tijdje oefenen onder leiding van onze drumbandinstructeur André Bleus en Bert van Zon kwam het marcheren tot een acceptabel en toonbaar niveau.

 

Op donderdag 24 mei stond de opening van de Heiligdomsvaart op het programma. Ons, inmiddels binnen en ook buiten Biesland bekende, koperensemble “Aaijt Koper” luisterde deze opening muzikaal op tijdens een viering aan de Bron van St. Servatius aan de Cannerweg in Biesland. Tegen de avond was het de beurt aan de hele fanfare. Vanaf de Sint Servaas basiliek trokken we in een ommegang over het Vrijthof naar de achteringang van de basiliek. Hier werd tijdens een viering de opening van de Heiligdomsvaart gevierd.

 

En toen werd het zondag 27 mei, de dag waar we zo lang naartoe hadden gewerkt. Het beloofde een tropisch warme dag te worden, waarbij er ook vrees was voor zware regenbuien die roet in het eten konden gooien. Door een bus werden we opgehaald aan de fanfarezaal en naar het station gebracht van waaruit de stoet zou beginnen. Toen we bij het station aankwamen, vielen er dikke regendruppels uit de lucht. Om onze uniformen en instrumenten te sparen, werd besloten om in de stationshal te schuilen. Toen we hier eenmaal stonden ontstond het idee om hier in formatie te gaan staan en muziek te maken voor de schuilende toeschouwers. De marsen Hornblowers Farewell en Mi Amagura werden ten gehore gebracht. De eerste spanning was er bij ons af en inmiddels was het buiten droog dus konden we marcherend naar de plaats waar we op moesten stellen.

 

De marsen in de stationshal:

 

Tijdens de stoet bleef het gelukkig droog. De warmte trotseerden we met flesjes water die door het bestuur waren uitgereikt voordat we vertrokken.

De ommegang was voor de fanfare een eer en belevenis om weer te mogen lopen. We hebben genoten van de mensen aan de kant van de route die op hun beurt lieten merken onze muziek erg te waarderen.

 

Aangekomen op het Vrijthof konden we terugkijken op een geslaagde dag. Na een groepsfoto te hebben gemaakt gingen we met de bus terug naar de fanfarezaal waar onder het genot van een drankje de eerste foto’s en filmpjes werden bekeken.

 

Al met al een mooie dag waar we met veel trots op terugkijken. We gaan ons voorbereiden op de  volgende Heiligdomsvaart, in 2025. Uiteraard gaan we tot die tijd niet achterover leunen, maar staan er weer een aantal nieuwe uitdagingen op het programma. Hierover tzt meer op deze site.

 

In het fotoalbum staan de foto’s die we zelf hebben gemaakt, hebben gekregen van vrienden en familie en die zijn gemaakt door fotografen langs de route (in het laatste geval staat dit in of bij de foto vermeld).

 

De overige filmpjes die door onze supporters zijn gemaakt tijdens de heiligdomsvaart zijn te bekijken via onderstaande playlist:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


negen − 2 =