Druminstructeur

Andre BleusSinds 1983 is André Blues de tamboer- en druminstructeur van de drumband. Hij speelde zelf jaren lang scherpe trom bij het slagwerkregister van ons fanfare orkest. Nu heeft hij daar een meer coachende en instruerende rol en dirigeert de partijrepetities van dit register. Tijdens de repetities van het fanfare orkest zie je hem vaak van het ene naar het andere slagwerk lid gaan, om aan te geven hoe een partij (beter) gespeeld kan worden.

Opleiding/exercitie

André verzorgt bij ons de opleidingen tot tamboer (trommelslager ofwel trommelaar) van niveau A t/m D. Hij heeft inmiddels in zijn indrukwekkende muzikale leven zo’n 100 leerlingen opgeleid en doet dat nog steeds. Heel wat blaasmuzikanten van ons zijn ooit eens bij hem begonnen als tamboer, om van daaruit door te stromen naar het orkest.

IMG-20110520-00121

Voor de volledige fanfare is hij dé exercitie instructeur: hij leert ons hoe we moeten starten, stoppen, lopen, draaien enzovoorts. Onze drumband doet dat perfect, maar voor het fanfare orkest (zeker tijdens het spelen) is daar nog wel wat bij te schaven.

Repertoire

Naast de zogenaamde straatmarsen repeteert de drumband onder zijn leiding ook concert werken. Die werken selecteert André zelf. Vroeger nam de drumband vaak deel aan drumbandfestivals, waarbij de nodige prijzen gewonnen zijn. Door heel wat oefening, opleiding en inspanning ligt het niveau van de drumband nu op divisie 3.

Bovendien 

Privé

André heeft zijn vrouw Bellinda Scharis leren kennen op een Ceciliafeest van de fanfare van Bosscherveld. Bellinda is lang actief geweest als majorette en instructrice voor de majorettes. Ze hebben twee zonen: Sem (die speelt trompet bij onze fanfare) en Nino.

Terugblik

Andre Blues deksels Bosscherveld 1974 trimHoewel wonende in Blauw Dorp is André (via zijn broer) op 7 jarige leeftijd gestart bij fanfare St. Hubertus van Bosscherveld. Al snel ging hij de bekkens (cimbaal) slaan. Ook sloeg hij de grote trom: een kruk was nodig anders kwam hij er niet bij! Zijn grote liefde was de scherpe trom. Bij Jean Semmeling, in die tijd een grootheid in de slagwerkwereld die ook in vele jury’s actief was, heeft André de complete muziekschool doorlopen voor drum instructeur op de scherpe trom.

Duo Wil en Andre (Bleus) TrimNaast lid van Bosscherveld maakte hij als 15-jarige drummer deel uit van het duo Wil & Dré. Heel veel optredens hebben ze samen gedaan, voornamelijk dans en populaire muziek, later versterkt door een zanger. Bruiloften, festivals, feesten, communies vulden elk weekend.

Op zijn 22ste werd hij druminstructeur bij fanfare St. Hubertus. Het was een apart gevoel om nu de eigen maatjes te instrueren, maar dat verliep prima. Gedreven als hij is volgde hij nog heel wat cursussen voor instructeur en ook voor exercitie.

In 1983 werd André door onze dirigent/directeur Corné van der Meulen gevraagd om als slagwerker ‘uit te helpen’ bij onze fanfare. En 5 jaar later werd hij bij ons instructeur. In de loop der jaren heeft hij de drumband opgebouwd tot het huidige niveau en tot een prima omvang van circa 16 leden, grotendeels zelf opgeleid.

In 2010 werd hij door de gezamenlijke drumbands van de toenmalige Ster der Toekomst, Sint Hubertus en onze fanfare ter ere van zijn 25 jarig jubileum als instructeur van Sint Hubertus in het zonnetje gezet.

En onze fanfare

IMG_4090Voor André is het vooral samen werken/spelen en niet iets van bovenaf opleggen.

Hij vindt de repetities, zowel van drumband als van het fanfareorkest, een ‘warm bad’: ontspannen, gezellig, het familiegevoel, goede sfeer, iedereen kan het met iedereen vinden, de spontaniteit, de humor, ook ruimte voor onverwachte dingen en initiatieven.

En wij hebben een goede, gedreven, humorvolle en toch bescheiden instructeur die je gemakkelijk kunt aanspreken. En die vol met leuke anekdotes zit over zijn hele muzikale leven.