Fanfareorkest

 Fanfareklank

IMG_2707.JPG
Bugel

Zonder andere korpsen te kort te doen is voor ons de klank van een fanfareorkest (blazers en slagwerk) het summum van blaasmuziek: rond, warm en melodisch. Die typische klank komt doordat de kern van de blaasbezetting bestaat uit ‘koperen instrumenten’ met uitlopende (conische) buizen: bugels (hét kenmerk), hoorns, tuba’s, schuiftrombones en saxofoons. Dit wordt aangevuld met trompetten, bassen en een slagwerkregister.

Ons orkest

Ons fanfareorkest bestaat uit ruim 50 muzikanten. Dat is voor een fanfare best groot!

Op straat spelen we marsmuziek, waarop je prima kunt marcheren. Tijdens processies spelen we processiemarsen, die een trager tempo hebben (ook qua marcheren), maar die wel zeer melodisch zijn.

Bij concerten spelen we complexere marsen, pop-muziek, Foto-WAH3PGMF.jpgmusicals, lichte muziek en ook concours-werken. Vaak worden extra en bijzondere instrumenten gebruikt, die op straat niet mee kunnen, zoals een gong, een klokkenspel en pauken.

Steeds vaker voeren we ook marsen uit waarbij drumband en fanfareorkest samen spelen en dat is zeer indrukwekkend. Tijdens de Kerst spelen we kerstmuziek in de Theresiakerk.

Muzikaal niveau

Tijdens bondsconcoursen hebben we veel succes gehad, maar we doen daar niet meer aan mee. Wel weten wij dat we spelen op het niveau van de derde divisie, vroeger ook wel de klasse uitmuntendheid genoemd. Het niveau van onze leden varieert van enkelen op muziekgraad A, velen op B/C en een aantal hoger, tot zelfs conservatorium toe.

Het is echter geen vereiste om te beschikken over een muzikale graad om bij de fanfare te mogen spelen. Uiteraard wordt er wel verwacht dat muzikanten beschikken over een bepaald niveau als zij mee willen spelen in het orkest. Dit wordt in overleg met onze dirigent bepaald.

Als men niet beschikt over het gevraagde muzikale niveau, bestaat er de mogelijkheid om muziekles te volgen, zie opleiding blaasmuziek.

Ledenbestand

De fanfare bestaat uit een zeer gevarieerd ledenbestand, van jong tot oud. Het feit dat we leden hebben die al bijna 60 jaar lid zijn van de fanfare, zegt veel over de sfeer en onderlinge binding van onze vereniging. Die is echt super goed. Nieuwe leden voelen zich al snel thuis.

Kapel

Een deel van de muzikanten vormt samen de kapel Biesländer Musikanten.

Uittrekken

Op straat in de maat lopen en spelen tegelijk is voor nieuwkomers, maar ook voor andere leden even wennen. Om hier aan te wennen hebben wij minimaal één keer per jaar exercitieoefening.

Complete fanfare

DSC_0014

Als we uittrekken loopt de tamboer-maître voorop, daarachter de kussendrager met onze onderscheidingen, dan de drumband, het bestuur en de dirigent, vlaggen en schellenbomen en tenslotte het fanfareorkest, alles bij elkaar zo’n 80 mensen. Allen in uniform of kostuum. Dat ziet er zeer fraai uit.

Alleen bij optredens, zowel concerten alsook optredens op straat, dragen wij ons blauwe uniform.

Interesse?

Ondanks het groot aantal leden en de geweldige sfeer binnen de vereniging, blijven nieuwe leden altijd zeer welkom! Meedoen aan onze fanfare geeft heel veel plezier, ontspanning en een grote rijkdom aan contacten.

Onze repetities op vrijdagavond zijn een prima begin van het weekend. Aan de eigen gezellige bar kunt u tegen heel schappelijke prijzen een consumptie nuttigen en napraten.

Bent u, door het lezen van onze site geïnteresseerd om bij onze fanfare te komen, neem dan vrijblijvend via Interesse/Lid worden? contact op of loop binnen tijdens een van onze repetities.