Tamboer-Maître

Tamboer-Maitre Peter Hardy: lopen op wolken

peter_hardy1

Peter Hardy (1955) is onze tamboer-maitre: met zijn tamboer-maitre stok (mace) loopt hij voorop bij het uittrekken van de fanfare. M.b.v. signalen geeft hij onder meer het marcheren aan (zoals starten, stoppen, inhouden, draaien), te drummen marsen, start muziek en de exercitie.

In alle opzichten is hij hét boegbeeld en de blikvanger van de fanfare. En dat doet hij meer dan prima: rustig, vriendelijk, enthousiast, met overwicht en duidelijk.

Sinds 1999 is hij lid en tamboer-maitre van onze fanfare. Hij werd, via zijn vader door ons lid Willy Nijs, benaderd om deze open plek bij ons in te vullen. En daar heeft hij (en de fanfare) geen spijt van, in tegendeel. Hij vindt de sfeer en de onderlinge band enorm leuk en hij geniet van het enthousiasme en de muzikaliteit van de leden.

Als we ‘uittrekken’ en spelen met onze toch grote groep geniet hij met volle teugen van de drummarsen en de muziek. Letterlijk zei hij: ik loop dan op wolken’ en ben trots om erbij te horen en om dit uit te stralen. Overigens: de sjaal is door zijn zusters gemaakt.

peter_hardy2

Terugblik

Peter is in alle opzichten een verenigings- en muziekmens. Zijn vader was druminstructeur en tamboer-maitre bij onder meer de drumband van Mariaberg en de fanfare St. Joezep. Peter kreeg muziek met de paplepel in. Op 6 jarige leeftijd liep hij al mee met het speldenkussen en op 8 jarige leeftijd was hij al tamboer-maitre van de toenmalige drumband van Mariaberg (zie foto).

Op de muziekschool slaagde hij op zijn 17e jaar voor ‘druminstructeur’, waarna hij nog een tijd slagwerk studeerde. Hij heeft bij veel muziek verenigingen gedrumd en bij muziekkorpsen tamboer-maitre geweest (onder meer St. Joezep), vaak vele verenigingen naast elkaar.

Ook drumde hij bij artiestenduo’s. Hij is lang bij de Kachelpiepers geweest.

peter_hardy3

In de jaren 80 was hij drummer bij de toen bekende Maastrichtse band James Mill Band (zie foto), waarvan de directeur Jean van der Meulen (James Mill) was, een neef van onze dirigent/directeur Corné van der Meulen.

In 1979 trouwde hij met Margo. Daar speelde de James Mill Band en Peter kon niet de openingsdans doen, want hij zat achter het drumstel. Ze kregen 3 kinderen: Gabrielle, David en Stephanie. David en Gabrielle drummen ook bij onze fanfare (en bij heel wat andere verenigingen). Inmiddels hebben ze ook een aantal kleinkinderen.

 

peter_hardy4

Samenwerking

Peter werkt nauw samen met onze druminstructeur André Bleus en soms neemt hij de rippetities over. Bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bv de jaarlijkse stadsprocessie, stemt hij met onze dirigent/directeur af welke muziekstukken op welke plaats gespeeld worden.

Elke vrijdag drumt Peter mee met de rippetitie van de drumband. En dat lijkt op een grote gezellige familie, waar overigens wel serieus gerepeteerd wordt. Voor hem het ideale begin van het weekend, heerlijk ontspannen en gezellig samen.

Voor Peter gaat onze fanfare voorop en dat wil, hij nog jaren doen. Wel hoopt hij dat het muziekkorps stappen maakt op het exercitievlak (dat weten wij als muzikanten wel). Muzikaal is het dik voor elkaar.

Praten met Peter is een genot: hij zit boordevol anekdotes, hij weet er ontzettend veel van, hij vertelt met humor en met verstand van zaken. Een zeer sympathiek mens en een aanwinst voor onze fanfare.